‘Liefde’ is een interessant thema voor een kunstenaar. De een denkt bij liefde aan erotiek en een ander aan eeuwigdurende trouw. Liefde kun je zien als iets bijzonders tussen twee mensen, maar er is ook liefde voor je kinderen, je vader en moeder, je hond, misschien je huis en je auto, en hopelijk voor je medemens, de natuur en de wereld. Liefde leidt mensen over heerlijke paden en schept prachtige dingen, maar kan er ook voor zorgen dat ze domme dingen doen.

Het is geweldig als je als aquarellist opnieuw gevraagd wordt mee te werken aan een project van het Groesbeeks Gemengd Koor. Nadat je ‘ja’ zegt, moet je ermee aan de slag, en dan… Het Hooglied…, hoe moet je dat in ‘godsnaam’ schilderen? De tekst is in oude woorden die ook afgestoft niet mijn taal zijn.

Als kunstenaar kun je niet anders dan de symboliek vertalen naar de tijd van nu, waarin je zelf leeft en liefde ervaart, geeft, deelt. En dan blijkt dat ook je eigen liefdevolle paden en wegen soms ondoorgrondelijk zijn. Na zoveel jaren weet je een ding echter zeker. Liefde is geloof en geloven, in jezelf en de ander, en de moeite waard om aan te blijven werken. Gelukkig maar, want dat werk houdt nooit op en het verwarmt je van binnen, waardoor je kunt blijven stralen naar de ander.

Een reis naar Bali heeft mij bijzonder geïnspireerd voor dit project. Ik heb er lieve aardige mensen ontmoet, die hun geloof in hun dagelijks leven hebben verweven. Mensen die met een glimlach op hun lippen dienstbaar zijn aan de medemens. Misschien is liefde geven en krijgen zonder te nemen, oftewel: er voor elkaar zijn!

Margo van Vegchel - Groesbeek

Groesbeeks Gemengd Koor is te vinden op het internet: www.groesbeeksgemengdkoor.nl

 

     'Verleiding'

Liefde raakt een gevoelige snaar,
afhankelijk van stemming,
zwakker of strakker gespannen.
Het brengt muziek in leven
en een glimlach op lippen.